Mitä piirrosvideot ovat?

Piirrosvideolla tarkoitetaan informatiivisia piirrettyjä videoita, joilla voi helposti jäsentää monimutkaisiakin asioita. Piirrosvideolle läheisiä käsitteitä ovat muun muassa selitysvideo, animaatio ja infografiikka. Joskus piirrosvideoista käytetään myös nimiä valkotauluvideo (englanniksi whiteboard video tai whiteboard animation) tai tussivideo.

Piirrosvideoissa kerrotaan tarina tai muu tiivis viesti, jota piirtäjä samalla kuvittaa ja havainnollistaa. Parhaimmillaan tarina kietoutuu maagisesti kuviin ja tempaa katsojan mukaansa. Tiedätkö sen tunteen, kun et malta laskea kirjaa kädestä, koska Frodo ja Sam ovat pinteessä? Sen hetken, kun elokuvassa sankari on jäämäisillään alakynteen?

Samalla intensiteetillä voidaan kertoa muitakin viestejä, kun ne mietitään kunnolla. Yhteistä Tussitaikurien piirrosvideoille on tiiviys, selkeys ja kiinnostavuus.

Mihin piirrosvideo sopii?

Piirrosvideon avulla monimutkainenkin asia voidaan kertoa tiiviissä ja helposti ymmärrettävässä muodossa. Piirrosvideon kuvitus ei pelkästään luo tunnelmaa, vaan se havainnollistaa videon kertojan kertomia asioita ja auttaa katsojaa saamaan oivalluksia. Tiedätkö sen tilanteen kun täytyy selittää jokin asia kynän ja paperin kanssa? Juuri niihin tilanteisiin piirrosvideo sopii.

Piirrosvideon etuna animaatioon ja infografiikkaan verrattuna on sympaattisuus. Meidän on miellyttävä seurata ihmisen eli elävän piirtäjän tarinaa. Toinen erityinen piirre on älykkään huumorin käytön helppous: tärkeä ja vakavakin asia jää mieleen, kun piirtäjä leikittelee puhutun tarinan kanssa.

Lisää tietoa piirrosvideoista on osoitteessa: www.piirrosvideot.fi sekä Wikipediassa.

Innoittajamme

Olemme saaneet innoituksemme Kylli-tädiltä, joka toi Suomeen elävään piirtämiseen perustuvan tarinankerronnan taiteen. Hän raivasi tietä taiteen ja tarinankerronnan saralla – ja jäi mieleen lukemattomille suomalaisille Ylen ohjelmista. Kiitos, Kylli Koski. Toivottavasti pystymme kantamaan soihtuasi arvokkaasti omalta osaltamme eteenpäin.

[Kuva: Kylli-täti]

Tavoitteemme

Kun sydän on mukana, matka ideasta valmiiseen videoon on lähes aina nautinnollinen. Ja kun prosessiin vuodatetaan riittävästi rakkautta, lopputulos on lähes poikkeuksetta timantti.

[Kuva: timantti]